Wat is MS

Wat betekent MS precies?

MS is een ziekte aan het centrale zenuwstelsel waardoor mijn eigen lichaam mijn immuunsysteem aanvalt en afbreekt. Hierdoor kunnen er ontstekingen ontstaan in de hersenen in een onwillekeurig gebied. Door deze ontstekingen vallen bepaalde functies van het lichaam uit. Hoe erger een bepaald gebied is aangetast, hoe erger de beperking is. Daarom is MS voor niemand hetzelfde.
Mijn ergste ontstekingen in de hersenen zitten met name in een gebied wat mij heel sterk beperkt op het loopvlak. Bij een ander kunnen deze ontstekingen zich op een heel ander gebied concentreren, bijvoorbeeld op de spraak, de ogen of de handen. Ook kunnen er op verschillende plekken tegelijk ontstekingen voorkomen waardoor er meerdere uitvalsverschijnselen zijn. Helaas herstellen deze ontstekingen (laesies) niet meer voor 100% waardoor er blijvende schade ontstaat.
Vermoeidheid speelt ook een grote rol bij MS. De dingen waar je vroeger niet bij nadacht en gewoon uitvoerde zijn door de verslechteringen helaas niet meer vanzelfsprekend en in sommige gevallen niet meer uitvoerbaar, ook niet met hulp van derden. Fysiotherapie heeft een belangrijke ondersteunende rol bij het omgaan met MS. In beweging blijven is erg belangrijk, hoe beperkt je je daar misschien ook in voelt. Een team van ervaren fysiotherapeuten is voor mij onmisbaar.

Fysiotherapie

Soms is het belangrijk om te horen dat je, ondanks je beperkte bewegingsmogelijkheden, er toch het uiterste uit wilt halen en daarin 100% gesteund wordt door jouw fysiotherapeut. Ik heb het geluk dat ik in aanraking ben gekomen met Argo Fysiotherapie in Zwolle. Ze geven mij echt het gevoel dat we samen als een team de achteruitgang, die de ziekte helaas met zich mee brengt, zo goed mogelijk te lijf gaan.

Langzamerhand word je steeds meer afhankelijk van anderen!
Dit maakt dat je fysiek, maar ook mentaal steeds meer moet inleveren.
Ik vergelijk het altijd met een kindje van 1,5 jaar oud die leert lopen, die doet vijf stapjes en valt of struikelt, maar staat weer op en gaat opnieuw een poging wagen om zijn doel te bereiken.
Naar mate het kindje ouder wordt gaat hij steeds meer vooruit en dingen ontdekken. Hij kan al beter lopen en wordt langzamerhand steeds zelfstandiger en heeft door de jaren heen steeds minder hulp nodig van zijn ouders.
Ik zit nu in die fase van dat kindje van 1,5 jaar. Ik doe een paar stappen achter mijn rollator en ik val.
Ik sta weer op om mijn doel proberen te halen.
Soms haal ik dat niet en besluit de actie te staken.

Steeds afhankelijker

Langzamerhand besef ik dat ik juist steeds meer afhankelijk word van anderen en dat ik steeds dichter naar de 0 jaar oud word gevoerd totdat ik compleet afhankelijk word net als een pasgeboren baby... Deze achteruitgang wil ik een halt toeroepen!!! Helaas kan dit nog niet in Nederland, maar in Rusland zijn er al meer dan 2000 stamceloperaties uitgevoerd en met succes. Door uw donatie kan ik straks weer wat minder afhankelijk worden van derden en misschien wel helemaal mezelf redden met alle dagelijkse dingen die voor een ander zo gewoon lijken.
Voor meer informatie kunt u altijd even kijken op de site: www.msvereniging.nl Alvast hartelijk bedankt.

Achteruitgang een halt toeroepen